HTML

Magaskultúra

"Alkotni vagyunk, nem dícsérni!" Munka egy jobb világért, magamon kezdve. Magyar vers, szinház, irodalom, esetleg közéleti szubjektív, szeretettel. Teletömött tárca.

Friss topikok

Címkék

adel (1) anamnesis (1) binoche (1) bodó (1) bohozat (1) bolha (1) centrál (1) cronenberg (1) csuja (1) dubois (1) egeszsegugy (1) eva mendes (1) feydeau (2) film (1) filmkritika (1) guelmino (1) hofi (1) irán (1) juliette (1) katona (1) keira knightly (1) kortárs (1) kovacs (1) kovats (1) kritika (7) kun (1) lucy (1) mácsai (1) madách (1) magyar (1) maria (1) mohácsi (1) mohacsi (1) mono (1) nem (1) örkény (1) oroszlán (1) patricia (1) pethes (1) radnoti (2) ruttkay (1) sam worthington (1) szélyes (1) szepes (1) szinház (2) színhaz (1) szinhaz (2) szirtes (1) tb (1) timár (1) vagyvillamos (1) vaoobook (1) venczel (1) vera (1) vígszinhaz (1) vilmos (1) vörös (1) williams (2) york (1) zsoter (1) Címkefelhő

Amikor minden változik

2012.10.04. 21:52 dugommier

Amikor minden változik amerikai vígjáték, 96 perc, 2007

 

 

April, az adoptált, harminckilenc éves New York-i tanítónő kapuzárási pánikban szenved, mert míg ő kisbabáról álmodott, a férje elhagyta. Másnap meghalt szeretett mostohaanyja és felbukkan  vér szerinti anyja, a féktelen Bernice, a helyi Mónika show vezetője, teljesen felbolygatva lánya addigra kaotikus életét melynek újabb fejezeteként April megismerkedik Frank-kel, diákja jóképű, épp elvált édesapjával.

A producer-rendező-főszereplő Helen Hunt feladathalmozásából kitűnik, hogy valószínűleg élete legfontosabb filmjét, legszemélyesebb álmát váltotta valóra, ami sohasem könnyű munka. A lent idézett anekdota zárja körkörös balladisztikus szerkezetbe mondanivalóját, amit egy erősen dramatizált vígjáték köntösében, sztárszereposztással tálal elénk.

Helen Hunt pályája csúcsán kétségtelenül Jack Nicholsannal alkotott kettőse áll, a Lesz ez még így se szerelmespárjaként, ennek lenyomatát végig érezhetjük a film történetében éppúgy mint a színésznő játékában és talán saját életében is. Sok idő telt el azóta.

Partnereit gondosan és remekül találva választotta, a romantikus filmek megkerülhetetlen sztárja, Colin Firth a mozi legstabilabb alappillére, alakítása önmagában indokolja az alkotás megtekintését, figurája következetesen jól írt és rendkívül szórakozatató. Jeles. A sétakirály első randija Aprillel ,a babakocsiban alvó gyermeke mellett, Hunt kisasszony jelenete a kórházban édesanyjával emlékezetes. Bette Milder és Matthew Broderick karaktere szintén passzol, ez a négyes ebben a stílusban bármivel elboldogulhatna.

A cselekmény egy kicsit túlgondoltak tűnik, túlhangsúlyosak és belterjesek a film filozófiai panelei, bár kétségtelenül segíthettek a forgalmazásban, egy komplettebb munkát sejtetve. Összességében a történet jó, bár nem bombaként robban, végig a határt súrolja, de valamiért nem talál tökéletesen, nehéz belefeledkezni. Valami megfoghatatlan plussz hiányzik a sikerhez. Ajánlom, hátha más rájön mi okozza ezt a hiányérzetet.


„Egy zsidó vicc szerint egy férfi egyszer felállította a fiát a lépcsőre, majd azt mondta neki: ugorjon, ő majd elkapja. A fiú ugrott, az apa pedig elkapta. Ezután föltette a második lépcsőfokra, és megint elkapta a fiút, amikor az levetette magát. Így tettek egészen addig, amíg a gyermek már a legfelső lépcsőfokon állt. Megint azt mondta neki: ugorjon, el fogja kapni. Ám amikor a fiú elrugaszkodott, ő az utolsó pillanatban hátralépett. A gyermek a lépcsőre zuhant. Amikor vérző arccal, sírva megkérdezte az apját, hogy miért tette, ő annyit mondott: ebből majd tanulsz.”

 

Értékelés:  7/10

 

Turi Bálint – Jump Magazin…… egy új online programajánló, hamarosan……


szereplők: 
Helen Hunt (April Epner)
Colin Firth (Frank)
Bette Midler (Bernice Graves)

rendező: Helen Hunt
író: Elinor Lipman
forgatókönyvíró: Helen HuntAlice ArlenVictor Levin
zeneszerző: David Mansfield
operatőr: Peter Donahue
producer: Helen HuntPamela KofflerKatie RoumelConnie Tavel
vágó: Pam Wise

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-RoSgwt6mcc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr194705028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása