HTML

Magaskultúra

"Alkotni vagyunk, nem dícsérni!" Munka egy jobb világért, magamon kezdve. Magyar vers, szinház, irodalom, esetleg közéleti szubjektív, szeretettel. Teletömött tárca.

Friss topikok

Címkék

adel (1) anamnesis (1) binoche (1) bodó (1) bohozat (1) bolha (1) centrál (1) cronenberg (1) csuja (1) dubois (1) egeszsegugy (1) eva mendes (1) feydeau (2) film (1) filmkritika (1) guelmino (1) hofi (1) irán (1) juliette (1) katona (1) keira knightly (1) kortárs (1) kovacs (1) kovats (1) kritika (7) kun (1) lucy (1) mácsai (1) madách (1) magyar (1) maria (1) mohácsi (1) mohacsi (1) mono (1) nem (1) örkény (1) oroszlán (1) patricia (1) pethes (1) radnoti (2) ruttkay (1) sam worthington (1) szélyes (1) szepes (1) színhaz (1) szinhaz (2) szinház (2) szirtes (1) tb (1) timár (1) vagyvillamos (1) vaoobook (1) venczel (1) vera (1) vígszinhaz (1) vilmos (1) vörös (1) williams (2) york (1) zsoter (1) Címkefelhő

Utódok-2011

2012.06.17. 21:30 dugommier

 Alexander Payne gyászos, 115 perces családi filmjét az utolsó mozisztár George Clooney jutalomjátékának szánhatta. Pont olyan lett, mint szereplői, a hawaii ingben parolázó tehetős kuzinok, kicsit vicces, szegényes tartalommal kívül és belül.

A túlterhelt kétgyermekes apa felesége kómába kerül, ráébresztve hősünket hibáira, hiányosságaira és szembesítve hitvese hűtlenségével, elkanászodott lányaival, gyökereivel megkűzd a pénz és a rosszindulat csábításával és mindenben helyesen dönt. A téma nem rossz, többet kívánt volna.

Az idilli környezetbe helyezett dráma (vígjáték?) akkor a leghatásosabb, amikor poénjaival épp a meg nem született feszültséget oldja. Kétségtelenül van néhány szép pillanata az öt Oscarra jelölt alkotásnak, például  Matt őszinte éjjeli beszélgetése lánya tenyérbemászó barátjával Siddel, minden lányos szülő rémálmával, akiről kiderül, hogy éppen édesapját vesztette el. Vagy a súlyos hír a medence partjáról,ami a víz alá nyomja Alexandrát, az após ütős, morgó medve figurája.

Ám a dramaturgiai metszéspontokon a vetélytárs férfiak találkozása, az élőhalottól búcsúzó hozzátartozók jelenetei gyengék, nem elég súlyosak. Az egész túl hosszú és távolinak tűnik, tanulságai szájbarágósak és  mesterkéltek ami éppen azért oly zavaró, mert érezhető az igény, a szándék a természetességre, a valóságos és  groteszk helyzetek keresése. Izzadtságszagú próbálkozások ismétlődnek, egyre unalmasabban az idegesítő helyi zene taktusaira.A dráma beteljesedett mélypontja a közhelyes kenus, hawaii nyakláncos temetés a tengeren, vagyis a hamvak műanyag mosószeres lapáttal vízbe juttatása a macskavécéből.

A lapos és többnyire unalmas mozi Clooney-rajongóknak a főszereplő és néhány jobb tréfa miatt nézhető. Idén Golden Globe díjat kapott a film és sármos sztárja egyaránt. Ezt nem minősíteném.

Értékelés: 5/10

Turi Bálint – Jump Magazin…… egy új online programajánló, hamarosan……

rendező: Alexander Payne               
író: Kaui Hart Hemmings
forgatókönyvíró: Alexander PayneNat FaxonJim Rash
operatőr: Phedon Papamichael
producer: Jim BurkeAlexander PayneJim Taylor
vágó: Kevin Tent

szereplők: 
George Clooney (Matt King)
Shailene Woodley (Alexandra King)
Amara Miller (Scottie King)
Nick Krause (Sid)

Patricia Hastie (Elizabeth King)

 

http://youtu.be/5-KVuhii6U4

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5-KVuhii6U4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr94586513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása