HTML

Magaskultúra

"Alkotni vagyunk, nem dícsérni!" Munka egy jobb világért, magamon kezdve. Magyar vers, szinház, irodalom, esetleg közéleti szubjektív, szeretettel. Teletömött tárca.

Friss topikok

Címkék

adel (1) anamnesis (1) binoche (1) bodó (1) bohozat (1) bolha (1) centrál (1) cronenberg (1) csuja (1) dubois (1) egeszsegugy (1) eva mendes (1) feydeau (2) film (1) filmkritika (1) guelmino (1) hofi (1) irán (1) juliette (1) katona (1) keira knightly (1) kortárs (1) kovacs (1) kovats (1) kritika (7) kun (1) lucy (1) mácsai (1) madách (1) magyar (1) maria (1) mohácsi (1) mohacsi (1) mono (1) nem (1) örkény (1) oroszlán (1) patricia (1) pethes (1) radnoti (2) ruttkay (1) sam worthington (1) szélyes (1) szepes (1) szinhaz (2) szinház (2) színhaz (1) szirtes (1) tb (1) timár (1) vagyvillamos (1) vaoobook (1) venczel (1) vera (1) vígszinhaz (1) vilmos (1) vörös (1) williams (2) york (1) zsoter (1) Címkefelhő

Sunset Limited- 2011, Tommy Lee Jones

2012.10.04. 21:52 dugommier

Értékcsökkent bulvár-világunkban Tommyról a MIB széria jut eszébe a zembereknek mostanság, a dörzsöltebbek emlékezhetnek botrányos házasságára a Baywatch lánnyal, kicsapongó életmódjára, de biztosan nem várnak tőle ilyen filmet, aminek egyszemélyben rendezője, szereplője és producere is. Úgy tűnik valami fontosat akart elmondani, nem egy ponyvaregény adaptációjára készült, mégha Samuel L. Jacksont hívta is segítségül.

 

„Minden világ a Mérhetetlen része,

Az Isten is a lelkek Egy-Egésze.

S szépségfáimra miért varjak ülnek?

Minek? Károgják és én nem tudom.

S tovább kereng bolygóm a bús úton,

Igazságnak gyújtván hűs fényt, az Űrnek.”

J.A.

 

Nem könnyű kedvcsinálót írni egy látszólag eseménytelen drámához, azt gondolom akihez kellett, már eljutott a film híre, de mindenképpen ajánlom a megtekintését. A kamaradarab rémisztő módon egyetlen helyszínen, egy New York-i lakás szobájában, legnagyobb részt egy asztalnál játszódik. A két szereplő a születésnapos fehér öngyilkosjelölt és fekete megmentője, a történet pedig kettejük beszélgetése az élet értelméről és a halálról.

Jó és rossz, fehér és fekete, élet és halál, hit és ateizmus, szeretet és közömbösség, őszinteség és hazugság találkozása újra meg újra fordulatos, érdekes dialógba csomagolva, szó szerint elmesélt történet ez. A 7 év börtönt és azóta 7 év szabadságot viselt gyilkos kétségbeesett kísérlete, hogy halottai sűrű névsora ne bővülhessen a Gondviselés által rábízott életunt, kiábrándult és tagadó, elesett és önző emberrel, aki saját cellájából keserves intellektusán csúszik a pokol felé. A konszenzus alapja a legjobb könyv, amit valaha írtak, a hős aki életet ment és mégis elbukik. A téma a szeretet, minden ember legmélyebb vágya, a 280 öltéssel megtért segítő pedig remek tanítvány, a próba egy idő után nem a sikert, hanem a döntést, az irányt helyezi előtérbe. Nem jónak kell lenni, hanem csendben képesnek maradni meghallani azt, amit tenni kell. Az életet választani a halál, a Sunset Limited helyett, ami a legnagyobb pohár whiskey. Te mindebből mit szeretnél látni? Hogyan döntesz?

Nem könnyű film, színházi előadásban - megfelelő szereposztással- eredményesebb lehet, komoly figyelmet követel, a leírtak ellenére végkicsengésében mégsem pozitív. Semlegességével, kérdésfeltevéssel is választ ad, elkerüli az állásfoglalást és ezzel a bizonytalansággal válaszol, degradál. Nem adhat mást, mi lényege. A műfaj trendjébe illeszkedik ugyan, de csalódást okoz, mert építő feladatával nincs tisztában. Legnagyobb tévedése , hogy nem azt az életet éljük amit szeretnénk. Azt éljük, amit választunk, amit kell. És a segítség nem feltétlen kívülről érkezik, ott van ott él, legbelül. Őszinteség. megbocsátás és hitből épült tudás vezetnek hozzá. A film iránya jó, a hit próbáját mutatja be, de továbblépnie nem sikerül. „Csupán” egy fejezet.

Értékelés: 7.5/10

Turi Bálint – Jump Magazin…… egy új online programajánló, hamarosan……

 

rendező: Tommy Lee Jones
író: Cormac McCarthy
forgatókönyvíró: Cormac McCarthy
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Paul Elliott
producer: Barbara A. Hall
executive producer: Tommy Lee Jones
vágó: Larry MadarasRoberto Silvi
szereplők: 
Samuel L. Jackson 
Tommy Lee Jones 

http://youtu.be/l0MSitTAYyA

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/l0MSitTAYyA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magaskultura.blog.hu/api/trackback/id/tr594599264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása